Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 7.30 - 16.30 uur | zaterdag: 8.00 - 12.30 uur | zondag: gesloten | 0186-680255

Taal / Language

Hogere effectiviteit bij vernieuwde NUCROP-machine

NUCROP is een nieuwe manier van loofdoding zonder chemie. Door middel van geleidende vloeistof en elektrische stroom wordt het loof in één werkgang gedood. Onmiddellijk na de elektrische stroomstoot is het gewas dood. Het is gewasveilige en duurzame manier van loofdoding. Er is vele jaren onderzoek gedaan naar de optimalisatie van de geleidingsvloeistof en hoeveelheid stroom die nodig is om het loof te doden. Je wilt immers het loofdoden, maar geen gebakken aardappelen hebben. Voor de meeste rassen is dit uitvoerig getest met mooie resultaten als gevolg.

Vernieuwde machine

Afgelopen winter is hard gewerkt om de NUCROP-machine verder te optimaliseren. Door met name de software en applicatoren verder te ontwikkelen is de effectiviteit van loofdoding in aardappelen verbeterd. In juni zijn in Sint-Annaland twee NUCROP-demoproeven uitgevoerd in de pootgoedteelt. Deze demoproeven laten duidelijk zien dat de effectiviteit van de vernieuwde NUCROP-machine is verhoogd.

Voordelen

Deze duurzame manier van loofdoden kent tal van voordelen. Zo verloopt de loofdoding aanmerkelijk sneller dan bij een chemische behandeling, omdat de loofdoding na een behandeling direct inzet. Ook laten al na ruim een week de aardappelen los van de stengels, waardoor er sneller na de behandeling kan worden geoogst. Bovendien is er geen sprake van drift of residu bij deze loofdoding in aardappelen. Het is dus een zeer effectieve, snelle en duurzame manier van loofdoden.

Bron: CZAV